Kiitos!

Minut valittiin Vantaa-Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustoon maaliskuussa alkavalle toimikaudelle. Siitä lämpimät kiitokset Teille hyvät äänestäjät ja vaalityössä rinnallani ahkeroineet!

Vaikka vaalit ovat takana, laakereille ei ole vara jäädä lepäämään. Suomen 1379 uuden aluevaltuutetun pitää tämän vuoden loppuun mennessä – siis kymmenessä kuukaudessa – aikaansaada päätökset hyvinvointialueen johdosta, strategiasta ja budjetista, joiden pohjalta
sosiaali- ja terveys- ja pelastuspalvelut järjestetään tästä eteenpäin. – Ja niin, että palvelut niin Vantaalla kuin Keravallakin ovat saatavilla tasapuolisesti, läheltä ja nopeasti, kun niitä tarvitaan.

Lähes kaikkien puolueiden vaalilupauksissa vakuutettiin, että uusilla hyvinvointialueilla palveluja saa tarvittaessa ja että niitä saa läheltä. Sitä me demaritkin lupasimme. Nyt teemme töitä sen eteen, että vaalilupauksista pidetään kiinni ja että hyvät julkiset palvelut säilyvät.

Töitä riittää ja siitä tulee vaikeaa. Vaikka entiset työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä uudessa organisaatiossa, ongelmaksi jää, mistä löytää riittävästi osaavia työntekijöitä, jotta palvelut pelaisivat, kun hoitajista ja lääkäreistä on jo tälläkin hetkellä huutava pula.

Kymmenessä kuukaudessa on saatava uusi organisaatio ja palveluverkko kuntoon ja systeemit pelaamaan. Tämän lisäksi menot on saatava kuriin taustalla pelko siitä, että valtion lupaama rahoitus ei riitä kaikkeen.

Syynä koko sote-uudistuksen tekemiseen olivat suuret erot suomalaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa. Tulevina vuosina sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus toimii karkeasti arvioituna niin, että hyvinvoivilta alueilta otetaan pois ja kituville annetaan lisää rahaa.

Jatkossa sote-menojen on ennakoitu kasvavan suhteessa eniten Uudellamaalla ja erityisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Täällä väestön ikääntyminen on vielä edessä ja sen vaikutukset näkyvät tulevina vuosina. Vaikka nyt uuden aluevaltuustokauden alkaessa talouden näkymät ovat kohtuullisen hyvät, jatkossa on opittavat vetämään pussin suu tiukemmalle ennalta ehkäisemällä terveysriskejä. Samalla pitäen huolta siitä, että palvelut paranevat eikä niitä leikata.

Seuraavat aluevaalit käydään kuntavaalien yhteydessä keväällä 2025. Silloin punnitaan, miten hyvin annetut lupaukset on toteutettu käytännössä.

Leave a comment

Your email address will not be published.